Ambruzs Szabolcs Kung Fu Mester

Ambruzs Szabolcs, Shifu

1979-ben születtem, 88′-ban kezdtem el harcművészetekkel foglalkozni nem kisebb céllal, mint hogy világbajnok legyek. Karate és egyéb stílusok után 1994-től a Shaolin Kung-fu gyakorlásában találtam meg az utam, akkori mesterem Robert Lyons segítségével. Ambruzs Szabolcs Kung Fu Mester

Középiskolai tanulmányaim alatt már nem volt kérdés, hogy a harcművészetekre szentelem az életem. 1997-ben elkezdem a shaolin kung-fu oktatását lakhelyemen, Emődön. Kerestem a megmérettetési lehetőségeket itthoni és nemzetközi versenyeken egyaránt. Ambruzs Szabolcs Sifu

Többféle rendszerben is próbára tettem magam, így a kung-fu mellett profi bokszolókkal készülhettem melyben Vázsonyi Árpi bácsi mutatott utat, indultam thai-box versenyen, melyben Robkob Suwech (thaiföldi mester) támogatott, valamint az utcai harcosok bajnokságán is eredményesen szerepeltem. Mindent az edzés alá rendeltem. A napi kétszeri gyakorlás az életem részévé vált, ami nagyobb versenyeknél akár 3-4 edzésre is felemelkedett.

Ambruzs Szabolcs Kung Fu Mester

1999-ben a shaolin templom egyik nagymestere Shi Wan Heng érkezett hazánkba és egy szertartás keretén belül generációs neveket adományozott az itthon oktató shaolin mesterek és tanárok részére. A Shi Yan Li nevet kaptam, így shaolin rendszer 34. generációjának tagja lettem. További fejlődésem támogatását Shi Xing Hong (32. generációs) shaolin szerzetes vette át.

Ugyanebben az évben, elérkeztem versenyzői pályafutásom csúcspontjára, amikor négyszeres világbajnok, valamint a VB legeredményesebb versenyzője lettem (4 arany, 1 ezüst). Szembesülhettem azzal, hogy a célok elérésével eltűnik annak útja is, tapasztaltam teljesítményem múlandóságát. Annak megélése és megértése, hogy ez az eredmény egy pillanatnyi teljesítmény, mélyen megrendített. Elkezdtem új alapokra helyezni fejlődésemet.

1999-ben Budapesten kezdtem tanítani. 2001-től a kung-fu mellett a taiji-val is elkezdtem foglalkozni, Duan Zhi Chao útmutatásával. 2002-ben tanítványaimmal megalapítottam a Fehér Tigris Shaolin Kung-Fu Egyesületet. 2004-ben az a megtiszteltetés ért, hogy másfél hónapot taníthattam Kína, Yang Xin nevű (egymillió fős) kisváros egyetlen kung-fu iskolájába.

A Magyar Kung-fu Szakszövetség felkérésére 4 évet vezettem a szervezet versenybizottságát.

Mindig azt tanítottam, hogy a teljesítményünk nem rekedhet meg az edzőtermen belül, tapasztalatainkat a hétköznapjainkba is át kell átültetnünk. 2010-től a harcművészet mellett a céges és egyéni fejlődési folyamatok támogatásával is foglalkoztam. Hogy ennek működéséről is valódi ismeretem legyen, itt is a tapasztalati tanulást választottam. A harcművészet oktatása és tanulása mellett saját céges tevékenységekben is próbára tettem magam.

2014-ben az eddiginél egy mélyebb önismereti útra vállalkoztam. Megkérdőjelezve addigi teljesítményeimet önboncolásba kezdtem, ennek eredményeként a 2015-ben, 18 év tanítás után elköszöntem tanítványaimtól. Tettem ezt azzal a szándékkal, hogy megtudjam, kapaszkodom és megszokásból tanítok, vagy valóban ez az én utam. Később a mesteri diplomát is elutasítottam, elköszöntem mestereimtől és mindentől, amit korlátnak éreztem a fejlődésemben. A sok zárás, tisztogatás rengeteg nyitást eredményezett, mely más területen is megmutatkozott, így ismerkedtem meg a jóga, a reiki és a zen shiatsu technikáival is. Ambruzs Szabolcs Kung Fu Mester

Egy motorbalesetből kifolyólag majdnem az életemtől is sikerült elköszönnöm, melyet két életmentő műtét stabilizált. A tanítást még a felépülésem első fázisában folytattam. A teljes felépülésemet követően eladtam a cégeimet, majd az oktatás mellett néhány évig csak a meditációval foglalkoztam. Új utakat kerestem önmagam felé hol egyedül, hol segítséggel. Saját, és csoportos elvonulásaim eredményeként a meditáció mindennapjaim részévé vált.

2016-ban Shi De Yang szerzetestől vehettem át a mesteri (Shifu) diplomámat. Megalapítottam a Test-Tudat Központot, ahol shaolin kung-fu, szabad küzdelem és meditációs oktatások mellett, az egyéni és csoportos önfejlesztő folyamatokat tartom.

2020-ban, a Fehér Tigris Shaolin Kung-Fu Egyesület elengedéséről hoztam döntést, ami idő közben szépen lassan levált rólam. Mivel tanítványaim igényelték az egyesületi közösség fenntartását, 2021-ben megalapítottuk a Test-Tudat Harcművészeti Egyesületet.

Így, lebontva a régi szemléletem -teljesen az alapoktól-, ismét újrakezdtem. Fejlődésemet folytonosságát a tapasztalati és a meditáció segíti, emellett felhatalmazásomnak megfelelően belekezdtem a harcművészetem fejlesztésébe is.

Köszönet a mestereimnek:

1988 Mészáros János – karate (1,5 év)

1990 Kletz Attila- kung-fu (3 év)

1994 Shifu Robert Lyons – shaolin kung-fu, thai-boksz (21 év)

1998 Robkob Suwech- thai-boksz (3 év)

1998 Vázsonyi Árpád – profi boksz (4 év)

1999 Shi Xing Hong (32. generációs shaolin szerzetes) –shaolin kung-fu, tai-ji (16 év)

2001 Duan Zhi Chao – Tai-ji (4 év)

Barátaimnak:

2015 Baktai Ádám ( Zen-shiatsu, Jóga, Reiki)

2016 Sárvári György (coaching)

2016 Chong An Sunim (Zen)