Női Szabad Küzdelem Test Tudat Központ

 

Női Szabad Küzdelem

 

2023 Március 3.-tól (pénteken) a Test-Tudat Központban.

Az oktatást Földes Eszter vezeti.

Budapest, XII.ker. Győri utca 1.

Kedden 17:00-18:30-ig, Pénteken 18:00-19:30-ig.

Bővebb információ: 06 70 310 9754

Érkezés az edzés előtt 15 perccel. A ruházat kényelmes sportöltözék, torna vagy sportcipővel. Az első hónapban nincs szükség egyéb felszerelésre, ezt követően majd 10oz bokszkesztyűt és fogvédőt kell majd beszerezni.

Ne gondoljuk az, hogy a nők távol állnak a küzdelmektől, sőt, a hétköznapi életben olyan küzdelmekkel kell szembenézniük, amivel a férfiak még csak nem is találkoznak. Ahhoz, hogy sérülés nélkül meg tudják élni az érzékenységüket bizony erőre is van szükségük, testileg mind úgy, mint lelkileg. 

Ha valakiben túl sok a félelem, fájdalom és a szégyen (kintről befelé haladva), akkor túl erős védelemi falakra van szükség, ami nem csak a támadókat tartja távol, hanem a védekezőt is bent tartja. Leszűkül az élettere, először elszigetelődik a környezetétől, és mivel a fájdalmait is taszítja -nem tud szembenézni velük-, lassan önmagától is. Ezt egy oldalról feloldani lehetetlen. Szükségszerű felismernünk, különválasztanunk és megértenünk a mozgási, az intellektuális, az ösztönös és az érzelmi központjaink működését. Itt a mozgásival kezdünk…

 

Néhány gondolat Földes Esztertől:

Mikor elkezdtem küzdelmet tanulni, a hétköznapi életemben a görcsös megfelelés és a félelem dominált: hiányzott az énképviseletem és nem tudtam felvállalni konfliktusokat. Ekkor még nem szembesültem azzal, hogy azért járok küzdelmi edzésre, mert hétköznapi harcaimat nem mertem megvívni és az edzést használtam stresszlevezetésként; ezzel kompenzáltam az edzőtermen kívüli tehetetlenségemet.

A küzdelmi edzéseken tapasztalni tudom az erősségeimet, illetve folyamatosan szembesülök a hiányosságaimmal, amelyek a hétköznapi életben is megjelennek. Küzdelem közben a hibák élesebben a felszínre törnek, mint a hétköznapi működés során, így könnyebb is észrevenni őket, továbbá lehetőség nyílik ezeket formálni. A fejlődés fenntartása folyamatos munkát igényel: az edzések feladata az útmutatás arra, hogy miként álljunk a hétköznapi megérttetéseinkhez.

Az edzés végi reflexiók, a meditáció és a légzőgyakorlatok segítenek abban, hogy ne csak fizikálisan, hanem érzelmi és intellektuális szinten is megjelenítsük a problémákat ezzel lehetőséget adva a fejlődésre.