Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület

Fehér Tigris Shaolin Kung-fu Sportegyesület (2003-2020)

Megemlékezés és köszönetnyilvánítás

1997-ben nyitottam első önálló shaolin iskolámat Emődön a Magyar Shaolin Kung-fu Egyesület tagja és oktatójaként. 1999-től új fejezet nyílt számomra, a budapesti iskolám megnyitásával az V. kerületi Irányi utcában. Majd az ezt követő években sorra nyíltak: 2000-ben a II. kerületben a Móricz Zsigmond Gimnáziumban gyermek és egy felnőtt csoportot indítottam, majd 2001-ben az I. kerületi Kosztolányi Ált. Isk. és Gimnáziumban. Négy év tanítás után úgy éreztem, hogy elég erősek vagyunk ahhoz, hogy tanítványaimmal saját egyesületet alapítsunk. Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület

Ambruzs Szabolcs Tanítványok
Harcművészeti Edzés Ambruzs Szabolccsal

Akkori edzőtársam, Varga István hasonló elhatározásra jutott tanítványaival (Sárkánykard Egyesület), így, közösen képviseltük döntésünket akkori mesterünknek, Shifu Robert Lyonsnak. Az elején értetlenül fogadta, hogy miért akarunk saját szervezetet, de érveléseinkkel meggyőztük és megnyugtattuk. Látta elhatározásunk helyességét.

Ez volt a kezdete annak, hogy a Magyar Shaolin Kung-Fu Egyesületből kilépve sorra alakultak az oktatók egyesületei, melyek ezután szövetségbe tömörültek.

/A tigris Kínában az állatok királya, harci istenként és a démonok ellenségeként tisztelték. A gyermekek cipőjére tigrist hímeztek, hogy megvédje őket a rontástól. Az egészség patrónusaként tekintenek rá. A fehér tigris a Nyugatot szimbolizálja és a hosszú életet jelképezi. A feng shuiban a kirobbanó életerő, a nemes hatalom és a védelem szimbólumaként használják. Az évszakok közül az ősz tartozik hozzá. Színe a fehér, és a becsületesség erényét tulajdonítják neki./

Tagjainkkal 2000-ben tartottuk az első nyári edzőtáborunkat Fonyódon. Tettük ezt minden évben, kihagyás nélkül vívtuk meg küzdelmeinket: a meredek domboldallal, a vízzel, a viharral, a hőséggel, a hideggel, a csenddel, a bizonytalansággal, a mozgással, a mozdulatlansággal, a végeláthatatlan gyakorlatokkal, a fájdalommal, az érzékenységgel, mással, egymással és önmagunkkal.

Kemény Kung Fu Edzések Test Tudat Központ
Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület

Volt idő, amikor több mint 120 főt számlált állandó tagságunk, a kung-fu és full-contakt küzdelem mellett tai-ji oktatást is tartottunk. Csatlakoztak hozzánk vendég tanárok, Ligeti Ernő (shifu), Szabó Csilla (jiao-lien) és Gálócsi Dávid (jiao-lien) személyében, akik egy időre, jelenlétükkel emelték egyesületünket.

Saját fejlődésem ütemében formálódott a szervezetünk oktatása

Tagjai voltunk a Magyar Shaolin Kung-Fu, valamint alapítói a Magyar Chan Wu Szövetségnek. Az egyesületünk elnökeként voltam a Rendészeti Szervek Kiképző Központ Shaolin Kung-fu szakosztályának szakmai vezetője, valamint a Magyar Kung-Fu Szakszövetség meghívására, négy évig voltam a versenybizottság elnöke.

Az egyesület színeiben rendeztünk versenyeket (Arany Oldalak Chan Wu Bajnokság 1-2.), valamint több hazai és nemzetközi rendezvény társszervezőjeként is együttműködtünk. A versenyzőink rendszeresen képviselték szervezetünket, ahol oktatók és segédoktatók nevelődtek ki.

Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület
Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület

Vezetésemmel egy erősen tradicionális vonalat képviseltünk, – hasonlóan, ahogyan én is tanultam, melyen saját személyiségem és maximalizmusom, nem nagyon puhított. Ezzel szembesülhettem Kínában is, ahol két hónapot tanítottam és iránytartásomat többször jellemezték és magyarázták úgy, hogy: „Ő shaolin”

Az egyesületi életben a legnagyobb változás, akkor vette kezdetét, amikor 2014-től energiáim nagy részét a saját teljesítményem, eredményeim és tapasztalataim megkérdőjelezésére fordítottam, így önmagam ’boncolásába’ kezdtem. Hol segítséggel, hol önállóan, de apró darabokra szedtem magam. Ennek eredményeként 2015-ben, 18 év tanítás után elköszöntem tanítványaimtól, azzal a szándékkal, hogy megtudjam, kapaszkodom és megszokásból tanítok, vagy valóban ez az én utam.

Azt nem tudtam, hogy mennyi idő, mire megérkezik a válasz, de egy éven belülre jósoltam a visszajelzést. Az egyesület vezetését tanítványaimra hagytam.

Pár hónap múlva elköszöntem mestereimtől. Először Shifu Robert Lyonstól búcsúztam, akinek visszautasítottam a szintvizsgám eredményeként járó mesteri (Shifu) kinevezést, lezárva ezzel 21 év együttműködést. Majd pár hét múlva Shi Xing Hong –tól köszöntem el, akitől az utóbbi 16 évben tanulhattam.

Bár sosem szóltak bele, hogy hogyan és mit tanítok, de úgy éreztem ahová tartok, oda csak egyedül mehetek. Hálás voltam és vagyok a tanításukért.

Fél év múlva tértem vissza, tartottam egy edzést, majd az azt követő nap motorbalesetet szenvedtem, minek eredményeként két életmentő műtétet hajtottak végre rajtam. Így, valóban újrakezdhettem mindent. Önmagam árnyékaként, meggyötörve, bizonytalan járással, -a lélegeztető gép végett- suttogva tudtam tartani az első hónap edzéseit. Itt kezdődött a mostani útirányom kibontakozása.

Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület
Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület

Felépülésemet követő időszakban elköszöntem második feleségemtől, valamint szüleimtől is. A tanítás mellet 2-3 évig csak meditációval foglalkoztam, új alapokra helyezve szemléletemet.

2016-ban felkeresett korábbi mesterem Shi Xing Hong, hogy szeretné, ha rész vennék a Magyarországra érkező Shi De Yang által tartott szertartáson, ahol – régi társaimmal együtt- Shifu-vá avatnának. Megtisztelőnek éreztem, hogy önálló utam ellenére is fontosnak tartja ezt, így elfogadtam a meghívást.

2016-ban fejlődésem támogatására saját edzőtermet kerestem, ahol elvonulhatok, melynek a Test-Tudat Központ nevet adtam. Ez lett az egyesületünk székhelye is, de szervezetünk itt már csak vendégként szerepelt, egy nagyobb dolog részeként. Itt, a csoportos edzések mellett egyéni fejlesztő folyamatokat, meditációkat is tartottam. Ez nehéz időszak lehetett a tanítványaim számára, mivel a tanításom, -így az egyesület- rendszerét is bontani kezdtem. Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület

Kiléptünk a Magyar Chan Wu szövetségből. Abbahagytuk a versenyzést is.

Már nem kapaszkodtunk a tradíció szabályaiba, a folyamatos csatlakozási lehetőség mellett egyre könnyebben lehetett kikerülni az oktatásból.

Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület
Fehér Tigris Shaolin Kung Fu Egyesület

A jelenlétük -az itt és most- erősítése, tapasztalása került fókuszba. Az edzések keretei folyamatosan változtak, formálódtak, de nem fixálódtak. Máshonnan teremtettük meg az egységet, ami sokaknak okozhatott bizonytalanságot.

Függetlenül attól, hogy kung-fu vagy küzdelmi oktatáson tanulnak nálunk, a meditáció és az önmagunkkal való szembenézés megkerülhetetlenné vált, ami nem összetévesztendő az edzés végi levezető üléssel. A reflexió és önreflexió követelmény lett. Az edzőtermi megmérettetések és tapasztalatok fontossága fölé a hétköznapi és belső harcainkkal való szembenézést emeltem.

Formálódok, ahol fejlődésemet a tapasztalati tanulás és a folyamatos kísérletezés adja. A lényegi változás talán az, hogy régen rengeteg munkával és erőfeszítéssel, nagyon kevés eredményt értem el. Most van lehetőségem kevés munkával, – vagy erőfeszítéssel- kimagasló eredmények tapasztalatára is.

Szép volt! Jó volt! Köszönöm! Búcsút intek minden jónak és rossznak. Akit akarva vagy akaratlanul bántottam, az előtt meghajlok és bocsánatot kérek. Kívánom, hogy sérülésed váljon benned is erővé, melynek megszelídítésével eljuthatunk a megbocsátás erényéhez.

Hála és köszönet mindenkinek, aki egykor munkát és energiát nem kímélve képviselte és támogatta egyesületünket az elmúlt 18 évben.

Sokat tanulhattuk egymástól!

Sziasztok, vagy Amituofo! Amelyik szimpatikusabb!

Ambruzs Szabolcs