Tanítások Ambruzs Szabolcs és Chong An Sunim

Ambruzs Szabolcs /Shifu/

Test-Tudat Harcművészeti Egyesület elnöke

A hagyományok jelenbe való transzformációja elengedhetetlen ahhoz, hogy egy tisztább tapasztalást szerezhessünk, annak lényegi működéséről. Tanítások

Ez nekünk tanítóknak a feladata, hogy magunkon átszűrve, formálva és a mai környezetbe beillesztve, utat tudjunk mutatni, saját tanulásunk fejlődésünk által. Ez nem tevékenységünk, -hogy mit, hanem jelenlétünk kérdése, -hogy hogyan. Tanítások

Ezt a jelenlétet gyakoroljuk az edzéseken csakúgy mint a templomi elvonulásokon. A tiszta szándék, tiszta energiát eredményez, melyhez megjelenik az út feladataink formájában, csak az irányt kell tartanunk.

Bármit is szeretnénk, a kiindulópontunk itt és most van, amit önmagunk tapasztalása által tudunk értelmezni.

Tisztán láthatok, ha tisztán látom magam. Kapcsolódhatok, ha képes vagyok magamhoz kapcsolódni. Szerethetek, ha magamat is el tudom fogadni. Élhetek szabadon, ha a környezetemet is szabadon hagyom.

Ha akarunk, ha nem, a jelenlétünkkel már önmagában tanítunk.

Te mit tanítasz a környezetednek?

Ambruzs Szabolcs

Chong An Sunim /Zen mester/

Eredeti Fény Zen Közösség és Templom apátja

Amikor megszülettél, honnan jöttél? Amikor meghalsz, hová mész? Nem, nem a tested kezdete és vége a fontos. A lelked milyen utat követ? Mennyire vagy tudatos ebben a pillanatban? Mennyire látsz tisztán, hallasz, érzel, gondolkodsz, cselekszel és beszélsz tisztán?

A nyugati féltekén írásokból értjük a lényeget, és megpróbáljuk elhinni, amit nem tudunk. A keleti féltekén, egészen a közelmúltig, inkább a benső tapasztalásból dolgoztak, és megpróbálták elérhetővé tenni azt, ami nem tudható, csak tapasztalható — ez az, ami lát a szemeddel, hall a füleddel, érez a szíveddel és gondolkodik az elméddel, nincs neve és formája, élete vagy halála.

Igazi önvalónk tiszta mint a tér, tiszta mint a tükör. Ha ezt tapasztalod, látod, hogy honnan jössz és hová mész, minden pillanatban felismered a helyzetet, kapcsolatot és helyesen cselekszel. Ezzel megszabadítod magadat és másokat a szenvedéstől.

Ekkor járjuk a felébredés útját, mely karmánk összes girbegurbasága felett egyenes, sohasem tér el az eredeti iránytól, és elvezet a nem-kettősség tapasztalatához, ahol a dualitások párhuzamosai boldogan találkoznak.

Merre mész? Amerre tartasz, ott az utad. Ne csak akkor lásd, ha már célba értél, és meg kell kérdezned magadtól: tényleg ezt akartam?

Minden gyakorolni vágyót szeretettel várunk a Templomban.

Chong An Sunim