Chi-Kung Gyakorlás

Chi – mint energia, életerő, bennünk van és körül is vesz minket. Alap létszükségleteink szintjén az evés, ivás, alvás és a légzés az amiből táplálkozunk energetikailag. Chi Kung

De mit eszünk? Mit iszunk? Mennyit és milyen minőségben alszunk? Hogyan lélegzünk? Az nagyban meghatározza energiánk minőségét.

Ebben segít a tudati szint. Hogyan gondolkodunk, miként látjuk a világunkat? Mire, hogyan figyelünk? Mennyire ismerjük magunkat? Mert ahogyan kapcsolódunk magunkhoz, úgy tudunk majd a környezetünkhöz is.

A tudatunk és a légzésünk az, amivel leginkább befolyásolni tudjuk energiaszintünket. Ha pl. idegesek vagy épp ellazultak vagyunk, megváltozik a légzésünk. A légzés szabályozásával és tudati ráhangolódással le tudjuk nyugtatni vagy, akár élénkíteni tudjuk magunkat.

Edzéseken megkülönböztetünk egészségmegőrző valamint, harci chi-kung-ot. Az egészségünkért leginkább a légzőgyakorlatok által egy tudati ráhangolódással kapcsolódunk energiánkhoz. A harci chi-kung-nál már a fizikum is jobban megjelenik, ahol a testünk különböző részeit tesszük ellenállóbbá a tudat, légzés és fizikai kontakt által.

A chi olyan, mint a szél. Ha a szél mozog, akkor a víz is elkezd kavarogni. A vér is olyan, mint a víz. Ha a belső energiában zavar van, az szervezetünkre is kihat. A chi-kung is ezen az elven működik. Gondolati úton vezeti a chit, majd a has alsó részén a köldök alatt lévő dantien nevű energiamezőbe gyűjtve azt, javítja a vér keringését és növeli az erőnket.

Az itt lévő energia még nem diferenciálódott érzelemmé és gondolattá. Itt még bármi történhet. Ez a középpontunk, az itt tartott energia, nem enged minket kibillenni egyik irányba sem. Ami igencsak fontos lehet egy küzdelmi szituációban is. Ha passzívvak vagyunk nincs hatékonyság, ha túl aktívak, akkor meg kontroll.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed látogass el a Test-Tudat Központba vagy vedd fel velünk a kapcsolatot. Központunkban megismerkedhetsz meditációval, az önfejlesztés különböző útjaival és ha a harcművészet iránt érdeklődsz a Shaolin Kung Fu világába is betekintést nyerhetsz