Csoportos Önfejlesztés

Csoportos Önfejlesztés

A Csoportos önfejlesztés egy olyan együttműködést ösztönző lehetőség, ahol önmagunk tiszta megjelenítésével –erősségünk és hibáink felfedésével- segítjük a közösség hatékonyabb működését pusztán azzal, hogy vállaljuk azt, akik vagyunk.

Bármit is teszünk, nem tudjuk kivonni magunkat a közösség bármilyen szintű együttműködése alól. A közösségben való működésünk meghatározza, hogy építően, passzívan, vagy esetleg rombolóan hatunk annak működésére. Ha a helyünkön vagyunk, akkor a feladathoz való viszonyunk előremutató, így alkalmasnak és képesnek tartjuk magunkat arra, hogy megbirkózzunk annak nehézségeivel, ami az adott pozíciónk betöltésének alapja. Hogy valóban a helyünkön vagyunk-e, az nem mi határozzunk meg, sokkal inkább a tetteink azok, amik visszaigazolják hitelességüket, amelyet nem a pozíciónk, sokkal inkább az önmagunkhoz való viszonyunk határozza meg. Hitelességről akkor beszélhetünk, ha érzéseink, gondolataink, beszédünk és tetteink összhangban vannak.

Akár vezetőként, akár beosztottként vagyunk jelen bármely csoportos tevékenységben, szükségszerű önmagunk képviselete ahhoz, hogy ne csak nehezék legyünk annak folyamataiban, hanem valóban vegyük ki a megfelelő részünket. Ezt sem mindig mi határozzunk meg, mivel a pozíciónknak megfelelően mindig megvannak a nemkívánatos feladatok. Az ezekhez való viszonyulásunk, alapjaiban határozza meg, hogy miként állunk a vállalásainkkal, és mennyire állunk bele, vállalva a helyzet felelősségét.

A csoport legnagyobb ereje az, hogy mások vagyunk. Ez legalább annyira ad lehetőséget, mint amennyire nehézséget. Ahhoz, hogy inkább a lehetőséget lássuk, szükségszerű átlátnunk azt, hogy milyen energiákkal rendelkezik a csoportunk. Egy nyílt, őszinte, tiszta transzparensű csoport nem csak hiányosságai, hanem lappangó ereje is felszínre kerülhet. Ha a hiányosság, a diszharmónia megjelenik, már lehetőségünk van annak formálására. Míg ha rejtve marad, belülről fogja rombolni a csoport egységét és erejét.

A konfliktuskezelés ezért egyéni szinten kezdődik, ami ha nem feloldható, a csoport erejére is szükség van. Egy csapat számára kulcsfontosságú a belső konfliktusok kezelése ahhoz, hogy az építő, támogató légkört meg tudják teremteni. Ehhez szükséges felismerni a csoportdinamikát, mivel annak minden tagjára szükség van, függetlenül attól, hogy mik a fő prioritások.

Szervezetre szabott csoportos foglalkozások:

Szervezetfejlesztés és csapatépítés – mely nem a jó hangulatot tűzi ki fő célul

Erőforrások keresése (egyén és cég vonatkozásában) – belsőerő kontra külső erő

Helytálló képesség növelése –tartás, kitartás, erő megnyilvánulása

Célok kitűzése, azok megvalósításának lehetőségei –a cél nem korlát, hanem kapu

Belső stabilitás, egyén és céges szinten – konfliktuskezelés, kapaszkodók elengedése

EGYÉNI ÖNFEJLESZTÉS
Személyes Önfejlesztés
Business Coaching
VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS