Sikeres vesztesek

Sikeres vesztesek

Hiába gondoljuk magunkat sikeresnek – elért eredményeink által-, ha már csak annak védelmével és képviseletével foglalkozunk, akkor megrekedtünk. Sikeres vesztesek Test Tudat Központ Blog

Kapaszkodásunk eredménye, hogy nem tudjuk magunkat tanuló állapotba hozni, mivel azt érezzük, hogy megérkeztünk és irányítunk. Ilyenkor az egysíkú és beszűkült tudatunk csak az eredményességünk bűvöletében él, mellőzve esendőségünk és múlandóságuk természetét. Ha tanulunk, azt a felsőbbrendűségünk erősítésére tesszük, kiemelve magunkat.

Már nem akarunk veszíteni. Már nem vállaljuk azt a kellemetlenséget, ami anno –kényszerűségből- a sikerig repített minket. Már tudjuk azt, hogy mit és hogyan kell- legalábbis ezzel álltatjuk magunkat. Így, kapaszkodva e képbe, elszakadunk valódi természetünktől és önálltatásunk eredménye az egyoldalú, torz önképünk, mely önvalónk mellőzése mellett, nyomaiban sem tartalmazza kezdeti nyitottságunkat.

Ebben az állapotban nekünk minden jár, ami nem, azt majd megszerezzük. Mindenre képesek tartjuk magunkat, pusztán azért, hogy érdekeink érvényesüljenek. Ilyenkor az önmegtartóztatásunkra sincs szükség, amit régen még erényként hasznosítottunk.
Mivel a kudarctól távol kerültünk –vagy inkább távol tartjuk magunkat-, igyekszünk kiiktatni minden kellemetlenséget, hogy mentesüljünk a még meg nem vívott harcaink fájdalmától.

Már nem vállalunk valódi kockázatot, mivel nem akarunk veszíteni. Nem akarunk szembesülni sérülékenységünkkel, mivel esendőségünk vállalása már nem fér bele sikeres világképünkbe.

Nem a sikerrel, és annak megélésével van a gond, hanem az azzal való azonosulással. Megkötve azt, valójában a siker gyengít és lezár minket, amiből csak a veszteség hozhat feloldozást. A veszteségeink legalább annyira fontosak, mint a sikerük, egyik sem kiiktatható.

Ellentéteinkre szükség van, nem iktathatjuk ki. A választott utunknak megfelelően jelennek meg, megszűnésük csak a haláluk által következik be. Boldogulásunk ezek kezelésének képességén múlik.

Ambruzs Szabolcs

KÉPTELENSÉGBŐL A KÉPESSÉG FELÉ címmel,
előadást és közös gyakorlást tartok március 13.-án pénteken, 9-16 óráig a Test – Tudat Központban (Bp. Győri út 1.)Ára: 30.000 Ft
Jelentkezni az ambruzs@testtudatconsulting.hu címen lehet.

Sikeres vesztesek Test Tudat Központ Blog